Κιτρινόριζα Ολόκληρη (Κουρκουμάς)

Κιτρινόριζα Ολόκληρη (Κουρκουμάς)

Η κιτρινόριζα ή κουρκουμάς είναι ένα πολυετές φυτό που προέρχεται από τη Νότιο Ασία και το οποίο καλλιεργείται για τα ριζώματά του. Κύριο συστατικό της κιτρινόριζας είναι η κουρκουμίνη, η οποία ως πρόσθετο τροφίμων έχει τον κωδικό Ε100. Τα ριζώματα της κιτρινόριζαςβράζονται, στη συνέχεια ψήνονται σε φούρνους και μετά αλέθονται και παραλαμβάνουμε έτσι την γνωστή κίτρινη σκόνη. Η κιτρινόριζα είναι ένα από τα βασικά συστατικά της μουστάρδας και του κάρυ. Έχει αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις και αντικαρκινικές ιδιότητες. Έτσι χρησιμοποιείται για τη θεραπεία προβλημάτων του πεπτικού συστήματος, φλεγμονών, αρθρίτιδας και πυρετού, ενώ έχει ευεργετικές ιδιότητες για το συκώτι και κατεβάζει την χοληστερόλη προστατεύοντας από καρδιοαγγειακές παθήσεις. Προσθέστε την κιτρινόριζα σε σούπες, στα πουλερικά, το κρέας ή το ψάρι. Λίγη κιτρινόριζα στο νερό που θα βράσουν τα ζυμαρικά δίνει μια ιδιαίτερη γεύση σ’ αυτά κι ένα έντονο κίτρινο χρώμα. Τέλος, η κιτρινόριζα μπορεί να προστεθεί σε συνταγές που περιέχουν ρύζι.

ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ: ΙΝΔΙΑ

Οι πληροφορίες που δίνονται εδώ έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν ιατρικές συμβουλές ή γενικότερα συμβουλές για θέματα υγείας, o μόνος αρμόδιος για τις οποίες είναι ο προσωπικός σας γιατρός.