ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΡΙΖΑ

ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΡΙΖΑ

Κωδικός: 001309
1.25€

Η Αγγελική είναι ένα γένος από περίπου 60 είδη ψηλών, διετών ή πολυετών θάμνων. Ανήκει στην οικογένεια Apiaceaeκαι ευδοκιμεί σε εύκρατες και υποαρκτικές περιοχές του Βόρειου Ημισφαιρίου, φτάνοντας τόσο μακριά όσο στην Ισλανδία, στη Λαπωνία και στην Γροιλανδία. Φτάνει από 1 έως 3 μέτρα ύψος και έχει μεγάλα, πτεροειδή φύλλα και μεγάλα, σύνθετα, λευκά ή πρασινόλευκα άνθη.

Η Αγγελική από την αρχαιότητα θεωρείται πολύτιμο φαρμακευτικό φυτό.

Λέγεται ότι ονομάστηκε έτσι επειδή οι φαρμακευτικές του ιδιότητες αποκαλύφθηκαν σε κάποιον μοναχό από έναν άγγελο, ο οποίος του είπε ότι θεράπευε την πανούκλα.

Η Αγγελική είναι ένα πολύ τονωτικό βότανο για τις γυναίκες, τα παιδιά και τους ηλικιωμένους και λέγεται ότι δυναμώνει την καρδιά. Η ρίζα της αγγελικής σε σκόνη λέγεται ότι προκαλεί απέχθεια για το αλκοόλ. Έχει αντιβακτηριδιακή δράση, καθώς αποτρέπει την ανάπτυξη διαφόρων βακτηριδίων. Βοηθάει επίσης στα προβλήματα εμμηνόρροιας και γι αυτό το λόγο δεν πρέπει να λαμβάνεται σε μεγάλες ποσότητες από τις εγκύους. Τέλος, η σκόνη αυτή χρησιμοποιείται για το πόδι του αθλητή, καθώς επίσης και ως εντομοκτόνο και ζιζανιοκτόνο.

Το εκχύλισμα της ρίζας χρησιμοποιείται για γαργάρες στην περίπτωση πονόλαιμου, ενώ ως κατάπλασμα βοηθά στα κατάγματα, στα πρηξίματα και στους ρευματισμούς. Λέγεται επίσης ότι όταν χρησιμοποιείται για το πλύσιμο του προσώπου αποτρέπει την ακμή.

ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ: ΑΛΒΑΝΙΑ

Οι πληροφορίες που δίνονται εδώ έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν ιατρικές συμβουλές ή γενικότερα συμβουλές πάνω σε θέματα υγείας, ο μόνος αρμόδιος για τα οποία είναι ο προσωπικός σας γιατρός.