ΘΡΟΥΜΠΙ ΤΡΙΜΜΕΝΟ

ΘΡΟΥΜΠΙ ΤΡΙΜΜΕΝΟ

Κωδικός: 000043
Διαθεσιμότητα: Σε απόθεμα
1.30€

Το θρούμπι είναι ένας μικρός, αρωματικός θάμνος που μοιάζει με θυμάρι. Το ύψος του φτάνει τα 30-50 εκατοστά. Φύεται σε ολόκληρη την Ελλάδα, σε ηλιόλουστα, βραχώδη εδάφη. Τα μικρά ροζ-μωβ άνθη του εμφανίζονται την άνοιξη και το καλοκαίρι. Έχει έντονη γεύση που θυμίζει θυμάρι και ρίγανη. Είναι γνωστό για τις θεραπευτικές του ιδιότητες, ενώ παράλληλα χρησιμοποιείται τόσο στη μαγειρική, όσο και για την παρασκευή αρωματικού μελιού, λικέρ, οδοντόκρεμας και σαπουνιών. Όσον αφορά στις θεραπευτικές του ιδιότητες, το θρούμπι είναι ιδιαίτερα ωφέλιμο για το πεπτικό σύστημα. Δρα ως ορεκτικό και βοηθά τη χώνεψη. Καταπολεμά τα εντερικά παράσιτα και απαλλάσσει από τα αέρια του στομάχου και των εντέρων. Είναι ωφέλιμο σε στομαχόπονους και στη διάρροια. Το θρούμπι είναι επίσης αποχρεμπτικό. Μαλακώνει το βήχα και ανακουφίζει από τη βρογχίτιδα και το άσθμα. Γενικά διεγείρει και τονώνει τον οργανισμό. Τέλος μπορεί να εφαρμοστεί εξωτερικά, ως αντισηπτικό, στις πληγές και στα τσιμπήματα των εντόμων. Στη μαγειρική χρησιμοποιείται όπως η ρίγανη και το θυμάρι. Αρωματίζει ψητά κρέατα και πουλερικά, ψάρια, σούπες, σάλτσες, ομελέτες, πίτσες, αυγά, σαλάτες, λαχανικά και όσπρια. Είναι ιδανικό για όλα τα δύσπεπτα πιάτα.

Αφέψημα από θρούμπι

Για να παρασκευάσουμε αφέψημα, ρίχνουμε ένα κουταλάκι του γλυκού από το βότανο σε ένα φλιτζάνι βραστό νερό. Το αφήνουμε για 10-15 λεπτά. Σουρώνουμε και πίνουμε έως τρία φλιτζάνια την ημέρα, μετά τα γεύματα. Το αφέψημα μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί εξωτερικά, με τη μορφή κομπρέσας, πάνω σε πληγές ή τσιμπήματα εντόμων.

ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ: ΑΛΒΑΝΙΑ

Οι πληροφορίες που δίνονται εδώ έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν ιατρικές συμβουλές ή γενικότερα συμβουλές για θέματα υγείας, o μόνος αρμόδιος για τις οποίες είναι ο προσωπικός σας γιατρός.