ΧΡΕΝΟ ΚΟΜΜΑΤΑΚΙΑ (ΑΓΡΙΟΡΑΠΑΝΟ)

ΧΡΕΝΟ ΚΟΜΜΑΤΑΚΙΑ (ΑΓΡΙΟΡΑΠΑΝΟ)

Κωδικός: 001617
2.50€

Το χρένο ή Αρμοράκια είναι ποώδες, πολυετές φυτό της οικογένειας των Σταυρανθών, η οποία επίσης περιλαμβάνει τα φυτά της μουστάρδας, του μπρόκολου και του λάχανου. Πιθανότατα προέρχεται από τη Νοτιοανατολική Ευρώπη και τη Δυτική Ασία. Φτάνει σε ύψος το 1,5 μέτρο και τα τελευταία χρόνια καλλιεργείται στην Ελλάδα για τη ρίζα του, η οποία έχει παρόμοια γεύση με της μουστάρδας και χρησιμοποιείται στη μαγειρική. Η συγκομιδή της ρίζας γίνεται την άνοιξη και το φθινόπωρο. Η ρίζα του διαθέτει θεραπευτικές ιδιότητες, αλλά επίσης τρώγεται και ως λαχανικό. Επιπλέον  χρησιμοποιείται σε διάφορες σάλτσες, σαλάτες και συνταγές που απαιτούν ξινή κρέμα γάλακτος, προσδίδοντας σε αυτά υπέροχο άρωμα και πικάντικη γεύση. Οι σάλτσες που περιέχουν χρένο μπορούν άριστα να συνοδέψουν ψητό βοδινό και ψάρια όπως ο τόνος, η καπνιστή πέστροφα και το σκουμπρί. Το χρένο περιέχει βιταμίνες C, B1, B2, B6, καροτίνη και ανόργανα στοιχεία τέτοια όπως σίδηρο, κάλιο, μαγνήσιο και ασβέστιο.

Για τις θεραπευτικές του ιδιότητες χρησιμοποιούνται η ρίζα και τα φύλλα του φυτού. Είναι γνωστό για τη διουρητική και χωνευτική δράση του. Επίσης ανακουφίζει από την καταρροή σε περιπτώσεις γρίπης και είναι ιδανικό σε περιπτώσεις ιγμορίτιδας καθώς οι ουσίες που περιέχει σκοτώνουν τα μικρόβια. Το τριμμένο χρένο καταπολεμά τις φλεγμονές των νεφρών και του ουροποιητικού συστήματος, καθώς και τη βρογχίτιδα.

Προσοχή: Υπερβολική χρήση του χρένου μπορεί να ερεθίσει τους βλεννογόνους και το δέρμα. Αποφύγετε την επαφή με τα μάτια φρεσκο-τριμμένου χρένου.

ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ: ΕΝΤΟΣ Ε.Ε

Οι πληροφορίες που δίνονται εδώ έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν ιατρικές συμβουλές ή γενικότερα συμβουλές για θέματα υγείας, o μόνος αρμόδιος για τις οποίες είναι ο προσωπικός σας γιατρός.