Ευκάλυπτος Φύλλα

Ευκάλυπτος Φύλλα

Ο ευκάλυπτος (Eucalyptus globulus) είναι ένα από τα ψηλότερα ανθοφόρα δέντρα στον κόσμο. Το ύψος του φτάνει τα 90 μέτρα. Κατάγεται από την Αυστραλία και την Τασμανία. Τα φύλλα του είναι μακριά, σε σχήμα οβάλ και κρέμονται από το δέντρο. Από τα φύλλα του ευκαλύπτου παίρνουμε το γνωστό ευκαλυπτέλαιο, το οποίο χρησιμοποιείται στη φαρμακευτική σε διάφορα σπρέι κατά της ρινικής καταρροής. Από τον κορμό λαμβάνεται η ρητίνη, χρήσιμη στη βυρσοδεψία και στη φαρμακευτική. Ο Ευκάλυπτος είναι γνωστός για τις ευεργετικές του ιδιότητες στο αναπνευστικό σύστημα, γιατί διευκολύνει και απελευθερώνει την αναπνοή. Η εισπνοή των ατμών του ευκαλυπτέλαιου έχει αντισηπτική και καθαριστική δράση. Είναι ιδανικό σε περιπτώσεις κρυολογήματος, γρίπης, ρινικής απόφραξης, καταρροής, βήχα, ιγμορίτιδας, βρογχίτιδας, άσθματος και ρινοφαρυγγίτιδας, ενώ είναι ένα άριστο αντιπυρετικό. Εκτός από εισπνοές, μπορούμε επίσης να κάνουμε εντριβές στο στέρνο.  Το ευκαλυπτέλαιο δρα τονωτικά σε περιπτώσεις εξάντλησης και διευκολύνει τη συγκέντρωση. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί προληπτικά στο σπίτι ή στο χώρο εργασίας για να εμποδίσει την εξάπλωση επιδημιών. Τέλος, το ευκαλυπτέλαιο είναι  ευεργετικό σε δερματοπάθειες όπως ψωρίαση, έκζεμα και ακμή. Επίσης είναι καλό για πληγές, έλκη και ελαφρά εγκαύματα. Αξίζει να σημειωθεί ότι το άρωμα των φύλλων του ευκαλύπτου απωθεί έντομα όπως μύγες, κουνούπια, ψείρες και ψύλλους.

Αφέψημα ευκαλύπτου

Για να παρασκευάσουμε αφέψημα ευκαλύπτου, ρίχνουμε 2-3 φύλλα ευκαλύπτου στο μπρίκι με μία κούπα νερό. Το αφήνουμε να βράσει, κατεβάζουμε απ’ τη φωτιά, περιμένουμε 10 λεπτά, σουρώνουμε και πίνουμε. Την ίδια μέθοδο χρησιμοποιούμε κι αν θέλουμε να κάνουμε εισπνοές, βράζοντας όμως μια χούφτα φύλλα σ’ ένα λίτρο νερό. Το παραπάνω αφέψημα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για στοματικές πλύσεις μετά το βούρτσισμα των δοντιών, αν τα ούλα μας ματώνουν ή υποφέρουμε από ουλίτιδα.

ΧΩΡΑ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ: ΕΛΛΑΔΑ (ΠΗΛΙΟ)

Οι πληροφορίες που δίνονται εδώ έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν ιατρικές συμβουλές ή γενικότερα συμβουλές για θέματα υγείας, o μόνος αρμόδιος για τις οποίες είναι ο προσωπικός σας γιατρός.