Λειχίνα Ισλανδική

Λειχίνα Ισλανδική

Η Ισλανδική λειχήνα είναι ένα βρύο που αποτελείται από φύκια και μύκητες τα οποία αναπτύσσονται αρμονικά μαζί. Συχνά έχει ένα απαλό καστανό χρώμα, μπορεί όμως μερικές φορές να είναι και εντελώς γκριζόασπρη. Φτάνει σε ύψος 3 με 4 ίντσες και τα κλαδιά της διακλαδίζονται ή είναι τυλιγμένα σαν σωλήνας με οδοντωτές άκρες. Αφθονεί στις ορεινές περιοχές των βόρειων χωρών και ιδιαίτερα στην δυτική και βόρεια Ισλανδία.

Καθώς η Ισλανδική λειχήνα περιέχει άμυλο μέχρι και 70%  χρησιμοποιούνταν ως τρόφιμο έκτακτης ανάγκης σε ερημωμένες περιοχές. Στο παρελθόν χρησιμοποιούνταν ευρέως για την παρασκευή ψωμιού και σε χυλούς και σούπες ως πηκτικό μέσο.

Στις μέρες μας εκτιμάται ιδιαίτερα για τις φαρμακευτικές της ιδιότητες. Έχει αντιβιοτική και μαλακτική δράση και για αυτό χρησιμοποιείται για τη θεραπεία ερεθισμών του στόματος και του λαιμού, καθώς επίσης και για να καταπραΰνει τους βλεννογόνους του στήθους, να ανακουφίσει χρόνια προβλήματα των πνευμόνων και να καταπολεμήσει την καταρροή, τον ξερόβηχα και την βρογχίτιδα. Επειδή μπορεί επίσης να διεγείρει την όρεξη συχνά χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις ανορεξίας και καχεξίας ή σε άλλες καταστάσεις ανεπαρκούς ή κακής διατροφής.

ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ: ΡΟΥΜΑΝΙΑ

Οι πληροφορίες που δίνονται εδώ είναι καθαρά ενημερωτικές. Σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν ιατρικές συμβουλές ή γενικότερα συμβουλές σε θέματα υγείας, ο μόνος αρμόδιος για τα οποία είναι ο προσωπικός σας γιατρός.